iwiw Mons Philosophorum

2011. október 19., szerda

Mons Philosophorum

Gyöngyösi Gergely XVI. századi rendfőnök mondása szerint: "Őseink ott fekszenek fedetlen kőkoporsóikban, romlatlan holttesttel." Kapisztrán Szent János élő szenteknek nevezte ugyanőket. Mintha csak egy rózsakeresztes iratot olvasnánk: „Hiszek a testnek feltámadásában.”

E cikk írásakor újra kezembe került egy régi ábra, a Mons Philosophorum, a Bölcsek Hegye. Most tűnt csak fel, hogy sok az olyan szimbólum, melyek a pálosokkal is kapcsolatba hozhatók: hegy, barlang, remete, forrás, oroszlán, holló, menedékház, országalma, korona.

Az ábra kommentárjának egy részlete pedig így szól: 

A Föld közepén áll egy hegy, amely kicsi és nagy, lágy és kemény. Mindenkihez messze van és közel. Ezért is nehéz rátalálni.

Zombori gróf Lippay György (Pozsony, 1600. október 9. - Nagyszombat, 1666. január 30.), prímás, esztergomi érsek és kitűnő alkimista.

Lippay élénken érdeklődött a természettudományok iránt. Pozsonyi kertjében kiterjedt dísznövény, gyümölcs, és zöldségtermesztés folyt. Hátrahagyott egy alkimista kéziratot, melyet ma is őriz a bécsi National-Bibliothek. A díszes borítású kötet címe: Mons Magnesiae Ex Quo Obscurum sed Verum Subjectum Philosophorum effonditur et Expresse denominatur. Lippay munkáit I. Lipót királynak ajánlotta, aki nagy kedvelője volt az aranycsinálásnak. Lippay nézete az volt, hogy az aranycsinálás lehetséges megfelelő elméleti tudással. E tudáshoz vezet az általa csak "Magnezia Hegy"-nek (Mons Magnesia) nevezett út. Kitűnően foglalta össze a korábbi alkimisták műveit. Mint írja, "…a műben tárgyaltam az anyagról, amely magába foglalja a négy elemet, a földet, vizet, levegőt, tüzet; a három principiumot: sal, sulfur, mercurius-t; kettősségét a hímnek és nősténynek s végre azt az egy valamit, amely a mi csodálatos, egyszerű napanyagunk… Ne maradjon előtted rejtve az sem, hogy ez a mi anyagunk a "chaos". A munka a Magyar alkímia egyik legszebb alkotása.

"Hunyadi Mátyás. Ő azzal kezdte uralkodását, hogy visszaszerezte a Habsburgok által eltulajdonított koronát. Itt kanyarodjunk vissza egy kicsit az időben. Utolsó szakrális királyunk - bár ez egy külön dolgozat lehetne, hogy ki volt még az - uralkodását nemcsak a pálosok készítették elő, egyik fő feladatukként, hanem azt Kapisztrán Szent János is megjósolta, még a gyermek Mátyás kiskorában. A király egész életében támogatta a Pálos Rendet, a Báthori László atya által elsőként magyarra fordított és magyarázatokkal is ellátott Biblia méltó helyett kapott a Corvinák között. És egy kozmikus pletyka: aszályos időkben a pálosok Mátyás megrendelésére esőt is tudtak csinálni, de ez már Beatrix királyné idejében történt, kis szürke mágiával is megtűzdelve. Nekünk még újdonságnak tűnhet több szlovén mese, amik Mátyás király feltámadásáról szólnak. Mátyás föld alatti birodalmáról, aki egy barlangban ül, kerek kőasztalnál, hosszú szakálla van, és itt jön a meglepő fordulat: a nép arra vár, hogy szakálla háromszor (egyes verziók szerint kilencszer) körbeérje a kőasztalt, és akkor támad fel Mátyás király, akkor jön el az aranykor."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében az oldal kezelője akkor is felelős a kommentekben elkövetett jogsértésekért, ha azokról az adott pillanatban még nem is tud, ezért a hozzászólások csak moderálás után jelennek meg.

Rólunk

Ha talán valami olyat vársz, amit te magad sem tudsz megmagyarázni, hiszed, hogy eljöhet a változás, de kevés a tény, amire alapozhatsz? A sok kérdésre, válaszok helyett, újabb kérdéseket kapsz? Hidd el, nem vagy egyedül! Gondolkodj velünk olyan témákban, amelyek tágítják tudatod! Szeretettel várunk!

Könyv ajánló

  • Drunvalo Melchizedek - Az élet virágának ősi titka I-II
  • Balogh Béla - A végső valóság
  • Balogh Béla - A tudatalatti tízparancsolata
  • Zecharia Sitchin - A tizenkettedik bolygó
  • Zecharia Sitchin - Az Istenek városai
  • Zecharia Sitchin - Dimenziókapu
  • David R. Hawkins - Erő vs. erő
  • David R. Hawkins - A valódi ÉN hatalma
  • A hetedik pecsét feltörése

Népszerű bejegyzések